...

0 коментара

Конкурс

Мили блогъри и фенове на handmade-a, 

ето малко полезна информация как да съчетаете приятното(вашето хоби) с още по-приятното(награда от Parfois). Телевизия Utilisima обяви интересен конкурс.

Вижте повече тук :  http://www.facebook.com/utilisimabg?sk=app_106413959445628 



read more
0 коментара

И тъй като сме вече на лятна вълна... We love sunglasses!

Новото попълнение към нашата арт колекция от млади и креативни хора е Венцислав. Учи  фотография, а неговото хоби е изработването на уникални очила, които нямаше как да подминем! Дръзки и ексцентрични, те носят fashion заряд и емоция. С изненада установихме, че Венци учи и право... Кой каза, че правистите са скучни???

1. От колко време се занимаваш с изработката на очила?
- Занимавам се с това от скоро, може би около година.

2. Как всъщност започна да правиш това? Кое те вдъхнови?
- Започнах на шега, исках нещо по-странно за една моя фотосесия и реших да направя едни очила. Направих ги с брат ми за около час докато си говорехме.

3. Колко време ти отнема направата на един чифт?
- Различно е. Зависи от какъв материал ще бъдат очилата, дали трябва да се търсят специални неща, какъв точно е модела и т.н. Някои ми отнемат 20-30 минути, други цяла седмица, но най-важното е да имаш идея... и да я запишеш, за да не я забравиш. :):)



4. Имаш ли забележки към това, което правиш?
- Аз винаги имам забележки към това, което правя... винаги може да е по-качествено и по-добре.

5. Кое е общото между правото, фотографията и твоето хоби? Въобще намираш ли нещо общо?
- Ха-ха ... :D:D Доста хора ми задават този въпрос. Общото е, че всички тези неща - правото, фотографията, правенето на разни работи и още куп други, ми харесват. С това искам да се занимавам, доставя ми удоволствие и се забавлявам.

6. Някои от очилата напомнят за ексцентричния стил на Lady Gaga. Тя намесена ли е по някакъв начин в творбите ти?
- Ако трябва да съм честен - да, едни от първите очила, които направих бяха инспирирани от Lady Gaga, но напоследък съм доста разочарован от нея. От доста време насам използвам други начини за вдъхновение, но Lady Gaga ми даде добър старт.

7. Назови с една дума какво е твоето хоби за теб - какво ти дава, как те променя и дори как те спасява.
- Хмм... просто се забавлявам, а бонусът е, че след това имам в ръцете си нещо странно и уникално, което доста хора искат да притежават. :D:D




http://www.behance.net/gallery/Fancy-World/1082117
read more
2 коментара

Simply Perfect

  Така бихме описали и ние "чудесата", които Златина прави... Разгледахме блога й, а след това... Въздишка! В творенията й любовта към изкуството и handmade-а личи във всеки един детайл. Красота, неповторимост, необятност или както Златина казва за себе си: "A dreamer, high in the sky, who adores art and beauty". Ще научим нещо повече за това от самата нея...

1. От колко време се занимавате с handmade  и как започнахте?
- С изработването на неща, започнах сериозно преди 3-4 години. Запалих се покрай майка ми, която винаги има идея и желание за изработването на нещо красиво и оригинално. 

2. Продължавате ли да се занимавате?
- Да, продължавам да се занимавам и скоро няма хоризонт да спра да правя handmade (хихи).

3. Ако да, имате ли забележки към нещата, които правите?

- Разбира се с времето нещата, които създавам, стават по-добри и към това се стремя - всяко следващо да е още по-изпипано и перфектно.

4. Колко време Ви отнема на ден/седмица/месец изработването на някое от тези "нещица"?
- Зависи от музата и дали имам идея за конкретното бижу. Ако имам идея, до час е готово, ако нямам може да престои с дни, докато го завърша.

5. Какво е Вашето мнение за "Самолет без билет" и пловдивския "Handmade Day"?
- Прекрасни инициативи, в България все още handmade не е така разпространен, както ми се иска и затова симпатизирам на тези събирия:)

6. Вие участвали ли сте?
- Всяка година се каня за "Handmade Day" и го пропускам. Надявам се тази година да е изключение и да отида. 

7. Назовете с една дума какво е handmade-а за Вас - какво Ви дава, как Ви променя и дори как Ви "спасява".
- Handmade - изобретателност, любов и желание в едно :)
:)



http://zzlatoena.blogspot.com/
read more
0 коментара

Natural Mystic

             Казват, че животът е „пълен” с красота, която е навсякъде около нас и единственото, което трябва да направим е просто да се огледаме за нея. Да се опитаме да забележим най-малките неща, най-истинните и най-естествените.
 Е.. ние се огледахме и открихме тази красота във Велислава Димова, която ни „завладя” по един необясним „Natural Mystic” начин. Предлагаме ви да останем в тази мистична красота, заедно с Вили, с историята й за handmade-а и най-вече - http://www.wix.com/naturalmysticue/naturalmystic#!gallery.

1.      От колко време се занимавате с handmade и как започнахте?

От малка все си майсторя нещо. Започнах с дизайн на дрехи да изразявам идеите си, като само ги рисувах/скицирах, а след това започнах и да шия. Като открих кутията с мъниста на майка ми започнах и с тях да "работя". И така в зависимост от материала и конкретния обект ми идват идеи, които в даден момент осъществявам...

2.      Продължавате ли да се занимавате?

Определено продължавам:), а скоро се получи и масово- обиците, които изработвам в множество модели и представих на широката публика. Естествено и други неща, предимно аксесоари или декорации.

3.      Ако да, имате ли забележки към себе си и към нещата, които правите?

Старая се да се получават все по-добри и качествени като изработка, особено ако са за друг.

4.      Колко време ви отнема на ден/ седмица/месец изработването на някое от тези
"нещица"?

Някои неща ги изработвам и за 30 минути, но за други трябва повече време. Зависи колко е сложно, какъв е материала, а и колко е голямо. Формирането и развитието на идеята могат да отнемат повече време от самото изработване, както и самите проби, защото не всичко се получава от първия път. А в процеса на изработката идват и други идеи. Наскоро си мислех, че когато действаш по дадено нещо, то се развива и случва. Най-добре е да се пробва/опита да се направи нещо, за да се разбере дали е сполучливо, а не само да се случва в главата.

5.      Какво е вашето мнение за "Самолет без билет" и пловдивския "Handmade Day"?

Хубаво е, че има такива мероприятия, на които да се представят различни автори с техните идеи и начини на пресъздаване. Въпреки, че Handmade day нямат такава организация, както "В самолет без билет", но това най-вероятно е защото се случва 2-3 пъти в годината, и който успее, успее. Все пак се дава шанс на всеки, който има желание.

6.      Вие участвали ли сте?

Засега съм участвала само в "В самолет без билет", но съм с намерение да участвам и в "Handmade day".

7.      Назовете с една дума какво е handmade-a за вас - какво ви дава, как ви променя и дори как ви "спасява".

Авторство. Свежест. Емоция.





read more
0 коментара

Тя

Биляна Дукова е един изключителен автор, представител на handmade-a и човек, за когото думите са далеч от "просто излишни". Тя ще ни облече в пролет и нежно ще ни поведе към една вълшебна и красива реалност. Единственото, което трябва да направим, е да позволим това да се случи... първата стъпка е тази: http://binabanbina.blogspot.com/






read more
0 коментара

Necho Art

Ще ви срещнем с Недялко Иванов и нарочно няма да го представяме с „една или две думи”, а с цели седем въпроса. Какво за него е handmade-а и дали все още продължава да се занимава, ще разберем от следното интервю.
А ако на вас ви харесат неговите отговори или пък „творения”, посетете http://www.nechoart.com/Shop/index.htm и  „пазарувайте” смело.

1.      От колко време се занимавате с handmade и как започнахте?
        В моя случай е по-скоро hand painted, защото реално рисувам с акрил върху дърво. Иначе всичко започна преди около година с обеците, които нарисувах за рождения ден на моята приятелка. Нямах намерение да правя повече, но в един момент започнаха да я спират по улицата непознати и да я питат откъде си ги е купила. И така, малко на шега, реших да се пробвам.
 
2.      Продължавате ли да се занимавате?
       Да, но за жалост не ми остава достатъчно време от учене и работа.

3.      Ако да, имате ли забележки към себе си и към нещата, които правите?
       Ами би било хубаво да рисувам по-често и по-различни неща.

4.      Колко време ви отнема на ден/ седмица/месец изработването на някое от тези
"нещица"?
       Приблизително към 3-4 часа за чифт. Зависи дали работата върви или просто не е ден за рисуване.

5.      Какво е вашето мнение за "Самолет без билет" и пловдивския "Handmade Day"?
       Чудесни инициативи. Подкрепям с всички налични палци. Дават възможност да се срещнеш в лице с хора, които харесват ръчно направените неща. Също така е хубаво да се запознаеш с други интересни автори и с нещата, които правят.

6.      Вие участвали ли сте?
       Да. Миналата година участвах в Handmade day в Пловдив. Всичко беше тотална импровизация, защото нямах много направени обеци, а и не бях мислил как да ги изложа. Просто се качихме на влака. И там от един кашон, който си намерих и от шала на приятелката ми спретнах едно скромно "щандче". Беше ми интересно да се запозная с Еличката, понеже прави забележителни неща и е много усмихнат човек. Иначе този януари участвах в Самолет без билет в София. Този път отделих доста време за подготовка и се получи хубаво накрая. Изкарахме си много хубаво там, запознах се с готини хора, с две думи много яко.

7.       Назовете с една дума какво е handmade-a за вас - какво ви дава, как ви променя и дори как ви "спасява".  
Самото рисуване е невероятен процес за мен, а и знаейки, че ще доставя удоволствие на някой непознат с нещата, които правя, ме мотивира да продължавам да рисувам.



 

read more
0 коментара

В самолет без билет

Разбира се, няма как нашият Spirit of handmade да не се спре на две изключителни места по пътя към представянето и опознаването на всички онези млади инициатори, любители и автори в областта на приложните изкуства. Едното място е Handmade Day в Пловдив, а другото „В самолет без билет”, чиято цел е да се популяризират артистичните практики, като се организира  среща с различни автори в неформални пространства  с привкус на парти. Събитията се организират от Craftwoman и Заек Баек Toys.
Ако искаш и ти да се качиш на „самолета без билет”, не се колебай, а се свържи с организаторите на събитието - info.bezbilet (at) gmail.com.
Ние ще се радваме да те видим там, да те опознаем или пък да купим нещо направено от теб.
Успех!

http://bezbilet.blogspot.com/
http://bghandmade.com/notices/1534/
http://craftwomen.blogspot.com/2009/06/handmade-day-plovdiv.html

read more
0 коментара

Арт палачинки

Ами да! Нали и храната спада към нашите handmade творения!?! Вещи в рецептите студенти на Нов български университет решиха да изненадат своите колеги в първия ден от Седмицата на Изкуствата не с какво да е, а с ... вкусни палачинки. Колко оригинално, а? Почувствах се вълшебно при мисълта да си похапна сладко,сладко, а още по-сладко ми стана като видях тълпата пред кокетната шатра в двора на университета. Такова настроение! Да видим какво следва...
read more
0 коментара

Добро събитие за добро начало

И тъй като нашият блог ще бъде посветен на умението да създаваш, няма как да не отдадем внимание на Седмицата на Изкуствата в Нов български университет. Началото е днес( 09.05.2011г.) , а краят – 13.05.2011г. Студентите ще се потопят в атмосферата на изкуството в най-различни негови форми – танц, рисуване, театър и... Любопитството разяжда и нашите глави, затова няма да се мъчим. Просто ще идем, ще видим, ще опитаме. Какво по-хубаво! Или както гласи мотото на тази арт седмица: „Бъди активен, бъди творец!”.
read more