...

Si-Art

Уговорихме се да се видим в четвъртък в 19 часа на Попа. На пръв поглед тривиално място за среща, но аз се чувствах някак странно развълнувана. Първо от факта, че щях да разговарям с две страшно талантливи момичета и второ – никога не ги бях виждала на живо. Но как щях да ги позная? В типично творческо-разсеян стил нито аз, нито едната от тях - Катрин( с която се уговорихме виртуално), се бяхме сетили да упоменем някаква отличителна черта, по която да се разпознаем. Попа! Та там минават всякакви момичета... И така, аз чаках, оглеждах се... хммм, знам, че са две, сигурно ще ми направят впечатление... Трудно беше. Докато по едно време се обърнах инстинктивно и ги видях... Усмихнати и цветни, носещи настроението, което носят и техните handmade творения. „Здравейте, аз съм Теди!” – попадох ръка, а Катрин каза: „Обиколихме те от всички страни, за да се уверим, че си ти”. След това продължихме към кафето, където щяхме да поговорим, и се посмяхме на своята несъобразителност.
И след тази свежа предистория, вече мога да ви ги представя: Анастасия Велева и Катрин Хрусанова, или иначе казано: „Si-Art. Винаги ми е любопитно какво учат избраните от нас творци, тъй като в повечето случаи handmade-a за тях е хоби. Ето защо това беше и моят първи въпрос към тях. Анастасия учи „Социални дейности” в СУ „Климент Охридски”, а Катрин – „Културология”, пак там. Анастасия изработва бижута от полимерна глина, а Катрин – страхотни аксесоари. Имат блог, страница във Facebook и online магазин.  Настанихме се удобно и се потопихме в света на handmade-a. 




  1. От кога се занимавате с handmade и как започнахте?

 Анастасия: Занимавам се с handmade изработка на бижута от полимерна глина от година и 4 месеца. Иначе от малка обичам да създавам неща с ръцете си (да плета основно). Винаги цветовете са ме вдъхновявали с тяхната магия. Любовта ми към глината започна след като търсех плетки в интернет и случайно попаднах на един сайт, в който имаше статия за полимерната глина. На следващия ден си взех 5 цвята и...от тогава не съм се разделяла с нея. :)

Катрин: От около половин година. Трудно е да се каже как точно, Сия вече се занимаваше с изработката на бижута и това също оказа влияние. Като цяло винаги съм се интересувала от мода и дизайн, също така съм си падала и по аксесоарите и един ден просто реших, че ще си направя диадемата, която търсех от доста време насам.



2.  На 14.05.2011 г. се е състоял първият workshop по полимерна глина в България. Какви техники бяха представени, приложихте ли нещо от това, което научихте?

Катрин: Най-важен беше живият контакт с други хора, които се занимават и създават такива произведения.

Анастасия: На workshop-a бяха представени техниката Кейн от Martina Mahdavi и техниката "Висяща градина" от Isabela Nowak. Не съм прилагала нищо, тъй като имат авторско право върху техниките и не ми е позволено, но полезното беше, че се запознахме на живо с останалите от гилдията на полимерна глина в България.


  1. Как се събрахте?

Анастасия: Инициативата Si-Art започнах да развивам сама от лятото на миналата година и Катрин се присъедини към нея през март тази година. Решихме, че няма смисъл да работим отделно и че ако обединим силите си ще бъде по-качествен продуктът. Блогът съществува от юли 2010 г., като там са събрани всичките ни творения до момента.

Катрин: Ние сме много близки приятелки от деца и в един момент решихме, че трябва да се присъединя към нейната инициатива.



4. Казахте блог,  комуникирате ли с други творци чрез блоговете?

Катрин: Не.

Анастасия: Чрез блоговете рядко, тъй като е по-сложно да проследиш дали ти отговарят. Главно комуникираме чрез групата във Фейсбук.



  1. Учатвате ли по изложения и какво е мнението ви за тях?

Анастасия: Към момента сме присъствали само на 1 събитие – “Be Beautiful.

Катрин: Сега участвахме за първи път в „Be Beautiful”, но то не беше точно изложение, а по-скоро базар. В бъдеще имаме намерение да участваме в други активности, изложения и фестивали.



  1. Както сами споменахте, били сте на инициативата „Be Beautiful” в известен софийски клуб. Разкажете ми малко повече, с какви впечатления останахте?

Анастасия: Събитието „Be Beautiful беше първата ни изява. За нас беше чест да бъдем до щандовете на VЯRA, Ashante и Rush.

Катрин: Ивентът в “Planet” беше добра идея, защото на него представихме много и готови неща, изложени на едно място. Заедно с V Я R A  и Ashanté

  1. Къде можем да разгледаме и да се сдобием с ваше творение?

Анастасия: Към момента повечето от нашите неща може да намерите в ателие Ashante - (ул. Иван Асен II 14), в Patchwork house (ул. Генерал Паренсов 21 А), както и в RUSH Streetlife Store на ул. Раковски 156 А.


Бел. ав. Всеки един техен продукт е уникален по рода си и притежава сертификат. Момичетата искат клиентите им да се почувстват слециални, затова бижутата, които изработват не се повтарят. Аз самата се развълнувах, като видях с какво желание и блясък в очите говорят за своите клиенти. 





8. Мислите ли да отворите собствено ателие?

Анастасия: Да. Планът ни е първо да завършим online магазина и после почваме сериозно да работим върху ателието ни (нямаме търпение) :):)

Катрин: Проектът е стартиран.

Бел. ав. Момичетата ми споделиха, че имат идея всичко в магазина да е handmade, материалите да са рециклирани.

  1. Колко време ви отнема изработката?

Анастасия: Много зависи от бижуто и сложността на техниките, които използвам, но средно ми отнема между 6 и 9 часа до завършения вариант.

Катрин: Много зависи какво е ... около 3-4 часа.

  1. Следите ли модни тенденции или залагате на собствени нагласи?

Анастасия: Повечето пъти залагам на собственото си виждане.

Катрин: Неволно се повлиявам от тях, но по-скоро залагам на собственото усещане за естетика, стил и визия.




  1. От кога съществува Si-Art в сегашния си вид, развиван и от двете?

Анастасия: От края на март, началото на април тази година.

Катрин: От март или април 2011г.

  1. Колко влагате като парични средства на месец?

Анастасия: Около 150-200 лв. на месец

Катрин: Около 200 лв.





  1. Какво е за вас handmade-a – какво ви дава, как ви променя, дори как ви „спасява”.

Анастасия: За мен ръчната изработка е начин да покажеш на другите някаква частичка от твоята личност. За мен то не е само начин на изразяване, но и начин да избягам от реалността - когато работя, забравям за всичко и се отнасям в един вълшебен свят - света на цветовете.

Катрин: Начин на изразяване! Чувство за индивидуалност.

И така, изпихме по една разхлаждаща напитка и се опознахме. Останах очарована от Анастасия и Катрин. За бъдещи свои изяви Анастасия сподели, че е започнала да рисува върху текстил, а Катрин има желание да декорира шапки. Разказаха ми толкова много неща, че имам чувството, че съм пропуснала нещо в това интервю... Обяснявах им как няма никакъв шанс да започна да правя нещо сама с мойте две ръчички, а те се подсмихваха и ме убеждаваха, че нищо не се знае... Техният ентусиазъм е заразителен... Току виж утре и аз се озова с нещо за майсторене... Разгледайте техните творения, а защо не и да се сдобиете с някое от тях. Поне ще бъдете сигурни, че никой друг няма да има нещо като вашето! Както гласи слоганът на Si-Art: „Ако искаш да си арт, бъди Si-Art!”


2 коментара:

moura каза...

червеното цвете е разкош ;)

Теодора Черкезова и Светлана Зорова каза...

Да! Можеш да си поръчаш, твоето ще стане даже и по-хубаво!

Публикуване на коментар