...

2 коментара

Si-Art

Уговорихме се да се видим в четвъртък в 19 часа на Попа. На пръв поглед тривиално място за среща, но аз се чувствах някак странно развълнувана. Първо от факта, че щях да разговарям с две страшно талантливи момичета и второ – никога не ги бях виждала на живо. Но как щях да ги позная? В типично творческо-разсеян стил нито аз, нито едната от тях - Катрин( с която се уговорихме виртуално), се бяхме сетили да упоменем някаква отличителна черта, по която да се разпознаем. Попа! Та там минават всякакви момичета... И така, аз чаках, оглеждах се... хммм, знам, че са две, сигурно ще ми направят впечатление... Трудно беше. Докато по едно време се обърнах инстинктивно и ги видях... Усмихнати и цветни, носещи настроението, което носят и техните handmade творения. „Здравейте, аз съм Теди!” – попадох ръка, а Катрин каза: „Обиколихме те от всички страни, за да се уверим, че си ти”. След това продължихме към кафето, където щяхме да поговорим, и се посмяхме на своята несъобразителност.
И след тази свежа предистория, вече мога да ви ги представя: Анастасия Велева и Катрин Хрусанова, или иначе казано: „Si-Art. Винаги ми е любопитно какво учат избраните от нас творци, тъй като в повечето случаи handmade-a за тях е хоби. Ето защо това беше и моят първи въпрос към тях. Анастасия учи „Социални дейности” в СУ „Климент Охридски”, а Катрин – „Културология”, пак там. Анастасия изработва бижута от полимерна глина, а Катрин – страхотни аксесоари. Имат блог, страница във Facebook и online магазин.  Настанихме се удобно и се потопихме в света на handmade-a. 




  1. От кога се занимавате с handmade и как започнахте?

 Анастасия: Занимавам се с handmade изработка на бижута от полимерна глина от година и 4 месеца. Иначе от малка обичам да създавам неща с ръцете си (да плета основно). Винаги цветовете са ме вдъхновявали с тяхната магия. Любовта ми към глината започна след като търсех плетки в интернет и случайно попаднах на един сайт, в който имаше статия за полимерната глина. На следващия ден си взех 5 цвята и...от тогава не съм се разделяла с нея. :)

Катрин: От около половин година. Трудно е да се каже как точно, Сия вече се занимаваше с изработката на бижута и това също оказа влияние. Като цяло винаги съм се интересувала от мода и дизайн, също така съм си падала и по аксесоарите и един ден просто реших, че ще си направя диадемата, която търсех от доста време насам.



2.  На 14.05.2011 г. се е състоял първият workshop по полимерна глина в България. Какви техники бяха представени, приложихте ли нещо от това, което научихте?

Катрин: Най-важен беше живият контакт с други хора, които се занимават и създават такива произведения.

Анастасия: На workshop-a бяха представени техниката Кейн от Martina Mahdavi и техниката "Висяща градина" от Isabela Nowak. Не съм прилагала нищо, тъй като имат авторско право върху техниките и не ми е позволено, но полезното беше, че се запознахме на живо с останалите от гилдията на полимерна глина в България.


  1. Как се събрахте?

Анастасия: Инициативата Si-Art започнах да развивам сама от лятото на миналата година и Катрин се присъедини към нея през март тази година. Решихме, че няма смисъл да работим отделно и че ако обединим силите си ще бъде по-качествен продуктът. Блогът съществува от юли 2010 г., като там са събрани всичките ни творения до момента.

Катрин: Ние сме много близки приятелки от деца и в един момент решихме, че трябва да се присъединя към нейната инициатива.



4. Казахте блог,  комуникирате ли с други творци чрез блоговете?

Катрин: Не.

Анастасия: Чрез блоговете рядко, тъй като е по-сложно да проследиш дали ти отговарят. Главно комуникираме чрез групата във Фейсбук.



  1. Учатвате ли по изложения и какво е мнението ви за тях?

Анастасия: Към момента сме присъствали само на 1 събитие – “Be Beautiful.

Катрин: Сега участвахме за първи път в „Be Beautiful”, но то не беше точно изложение, а по-скоро базар. В бъдеще имаме намерение да участваме в други активности, изложения и фестивали.



  1. Както сами споменахте, били сте на инициативата „Be Beautiful” в известен софийски клуб. Разкажете ми малко повече, с какви впечатления останахте?

Анастасия: Събитието „Be Beautiful беше първата ни изява. За нас беше чест да бъдем до щандовете на VЯRA, Ashante и Rush.

Катрин: Ивентът в “Planet” беше добра идея, защото на него представихме много и готови неща, изложени на едно място. Заедно с V Я R A  и Ashanté

  1. Къде можем да разгледаме и да се сдобием с ваше творение?

Анастасия: Към момента повечето от нашите неща може да намерите в ателие Ashante - (ул. Иван Асен II 14), в Patchwork house (ул. Генерал Паренсов 21 А), както и в RUSH Streetlife Store на ул. Раковски 156 А.


Бел. ав. Всеки един техен продукт е уникален по рода си и притежава сертификат. Момичетата искат клиентите им да се почувстват слециални, затова бижутата, които изработват не се повтарят. Аз самата се развълнувах, като видях с какво желание и блясък в очите говорят за своите клиенти. 





8. Мислите ли да отворите собствено ателие?

Анастасия: Да. Планът ни е първо да завършим online магазина и после почваме сериозно да работим върху ателието ни (нямаме търпение) :):)

Катрин: Проектът е стартиран.

Бел. ав. Момичетата ми споделиха, че имат идея всичко в магазина да е handmade, материалите да са рециклирани.

  1. Колко време ви отнема изработката?

Анастасия: Много зависи от бижуто и сложността на техниките, които използвам, но средно ми отнема между 6 и 9 часа до завършения вариант.

Катрин: Много зависи какво е ... около 3-4 часа.

  1. Следите ли модни тенденции или залагате на собствени нагласи?

Анастасия: Повечето пъти залагам на собственото си виждане.

Катрин: Неволно се повлиявам от тях, но по-скоро залагам на собственото усещане за естетика, стил и визия.




  1. От кога съществува Si-Art в сегашния си вид, развиван и от двете?

Анастасия: От края на март, началото на април тази година.

Катрин: От март или април 2011г.

  1. Колко влагате като парични средства на месец?

Анастасия: Около 150-200 лв. на месец

Катрин: Около 200 лв.





  1. Какво е за вас handmade-a – какво ви дава, как ви променя, дори как ви „спасява”.

Анастасия: За мен ръчната изработка е начин да покажеш на другите някаква частичка от твоята личност. За мен то не е само начин на изразяване, но и начин да избягам от реалността - когато работя, забравям за всичко и се отнасям в един вълшебен свят - света на цветовете.

Катрин: Начин на изразяване! Чувство за индивидуалност.

И така, изпихме по една разхлаждаща напитка и се опознахме. Останах очарована от Анастасия и Катрин. За бъдещи свои изяви Анастасия сподели, че е започнала да рисува върху текстил, а Катрин има желание да декорира шапки. Разказаха ми толкова много неща, че имам чувството, че съм пропуснала нещо в това интервю... Обяснявах им как няма никакъв шанс да започна да правя нещо сама с мойте две ръчички, а те се подсмихваха и ме убеждаваха, че нищо не се знае... Техният ентусиазъм е заразителен... Току виж утре и аз се озова с нещо за майсторене... Разгледайте техните творения, а защо не и да се сдобиете с някое от тях. Поне ще бъдете сигурни, че никой друг няма да има нещо като вашето! Както гласи слоганът на Si-Art: „Ако искаш да си арт, бъди Si-Art!”


read more
0 коментара

Ново от Злати - стил и елегантност

Злати продължава да ни доказва, че е перфектна.
http://zzlatoena.blogspot.com/2011/06/elegant-cards-with-embossing.html
read more
0 коментара

Handmade By Anna

За да се занимаваш с handmade, ти трябват ловки ръце, въображение и ... много, много търпение. За последното сме на сто процента сигурни, особено и когато видяхме какво твори Ани. Мини баскетболна топка, коледни играчки и знамето на Великобритания ОТ МЪНИСТА !!! Това от нас не може да го очаквате... В прекрасната колекция от handmade творения на Ани откриваме още бижута, декупажни кутийки, квилинг цветя, въобще само красоти. А сега ще я подложим на обичайния ни разпит :)

1. От колко време се занимаваш с handmade и как започна?

 - Откровено казано не си спомням началната точка на handmade начинанието ми. В началото само си рисувах ноктите и плетях гривнички от конци. Беше отдавна, може съм била 13-14 годишна.Сигурна съм за първото си произведение обаче :):) Гердан от безопасни игли с мъниста по тях. Нямаше познат или роднина, който да не се чуди на "акъла ми" и да се захласва по железните нерви, необходими за направата на нещо от този сорт.

2. Имаш ли забележки към нещата, които правиш?

 - Естествено, че имам. Доста даже. Ако съм с нагласата, че това, което правя е съвършено, то какво ще ме мотивира да измислям нови по-готини неща и как ще се развивам в тази насока?

3. Имаме си фаворит - знамето на Великобритания. Колко време ти отне да го направиш и колко мъниста изхаби?

- Леле, ами знамето го правих две вечери подред, за около 6-7 часа на вечер. Ако бях броила колко мъниста слагам, бих заключила, че не съм съвсем наред. Но в грамажи мога да кажа: около 450-500 гр. за трите цвята. Май.



4. Виждаме, че използваш различни техники - декупаж, квилинг, коя ти е любима?

 - От скоро любима ми е декупаж техниката. Жестоки неща се получават с минимални усилия и максимално желание. В заниманията "квилинг" тепърва навлизам, доста бавно, защото не ми остава време да се занимавам, но в главата си имам доста мащабни и трудоемки проекти. Нямам търпение да ги започна. Впрочем, определно слабост са ми мънистата още от самото начало. Смятам, че мога да направя всичко с тях :):)





5. Какво е твоето мнение за "Самолет без билет" и пловдивския "Handmade Day"?

 - И двете са страхотни инициативи и трябва да има повече такива: да включват уъркшопове, изложби. Самодейното творчество трябва да се подкрепя и стимулира. Има страшно талантливи хора в България, които, за съжаление, остават инкогнито под масовката от надути не-чак-толкова-талантливи-арт-хора.

6. Участвала ли си?

 - Не съм участвала,но се надявам това да се промени.

7. Назови с една дума какво е handmade-a за теб - какво ти дава, как те променя и дори как те "спасява". 

 - С една дума ли?! Self-expression. Handmade-a не ме променя. Напротив помага ми да изразя себе си и съответно ме "спасява" от сивото и масовото.


read more
0 коментара

Конкурс

Мили блогъри и фенове на handmade-a, 

ето малко полезна информация как да съчетаете приятното(вашето хоби) с още по-приятното(награда от Parfois). Телевизия Utilisima обяви интересен конкурс.

Вижте повече тук :  http://www.facebook.com/utilisimabg?sk=app_106413959445628 



read more
0 коментара

И тъй като сме вече на лятна вълна... We love sunglasses!

Новото попълнение към нашата арт колекция от млади и креативни хора е Венцислав. Учи  фотография, а неговото хоби е изработването на уникални очила, които нямаше как да подминем! Дръзки и ексцентрични, те носят fashion заряд и емоция. С изненада установихме, че Венци учи и право... Кой каза, че правистите са скучни???

1. От колко време се занимаваш с изработката на очила?
- Занимавам се с това от скоро, може би около година.

2. Как всъщност започна да правиш това? Кое те вдъхнови?
- Започнах на шега, исках нещо по-странно за една моя фотосесия и реших да направя едни очила. Направих ги с брат ми за около час докато си говорехме.

3. Колко време ти отнема направата на един чифт?
- Различно е. Зависи от какъв материал ще бъдат очилата, дали трябва да се търсят специални неща, какъв точно е модела и т.н. Някои ми отнемат 20-30 минути, други цяла седмица, но най-важното е да имаш идея... и да я запишеш, за да не я забравиш. :):)



4. Имаш ли забележки към това, което правиш?
- Аз винаги имам забележки към това, което правя... винаги може да е по-качествено и по-добре.

5. Кое е общото между правото, фотографията и твоето хоби? Въобще намираш ли нещо общо?
- Ха-ха ... :D:D Доста хора ми задават този въпрос. Общото е, че всички тези неща - правото, фотографията, правенето на разни работи и още куп други, ми харесват. С това искам да се занимавам, доставя ми удоволствие и се забавлявам.

6. Някои от очилата напомнят за ексцентричния стил на Lady Gaga. Тя намесена ли е по някакъв начин в творбите ти?
- Ако трябва да съм честен - да, едни от първите очила, които направих бяха инспирирани от Lady Gaga, но напоследък съм доста разочарован от нея. От доста време насам използвам други начини за вдъхновение, но Lady Gaga ми даде добър старт.

7. Назови с една дума какво е твоето хоби за теб - какво ти дава, как те променя и дори как те спасява.
- Хмм... просто се забавлявам, а бонусът е, че след това имам в ръцете си нещо странно и уникално, което доста хора искат да притежават. :D:D




http://www.behance.net/gallery/Fancy-World/1082117
read more
2 коментара

Simply Perfect

  Така бихме описали и ние "чудесата", които Златина прави... Разгледахме блога й, а след това... Въздишка! В творенията й любовта към изкуството и handmade-а личи във всеки един детайл. Красота, неповторимост, необятност или както Златина казва за себе си: "A dreamer, high in the sky, who adores art and beauty". Ще научим нещо повече за това от самата нея...

1. От колко време се занимавате с handmade  и как започнахте?
- С изработването на неща, започнах сериозно преди 3-4 години. Запалих се покрай майка ми, която винаги има идея и желание за изработването на нещо красиво и оригинално. 

2. Продължавате ли да се занимавате?
- Да, продължавам да се занимавам и скоро няма хоризонт да спра да правя handmade (хихи).

3. Ако да, имате ли забележки към нещата, които правите?

- Разбира се с времето нещата, които създавам, стават по-добри и към това се стремя - всяко следващо да е още по-изпипано и перфектно.

4. Колко време Ви отнема на ден/седмица/месец изработването на някое от тези "нещица"?
- Зависи от музата и дали имам идея за конкретното бижу. Ако имам идея, до час е готово, ако нямам може да престои с дни, докато го завърша.

5. Какво е Вашето мнение за "Самолет без билет" и пловдивския "Handmade Day"?
- Прекрасни инициативи, в България все още handmade не е така разпространен, както ми се иска и затова симпатизирам на тези събирия:)

6. Вие участвали ли сте?
- Всяка година се каня за "Handmade Day" и го пропускам. Надявам се тази година да е изключение и да отида. 

7. Назовете с една дума какво е handmade-а за Вас - какво Ви дава, как Ви променя и дори как Ви "спасява".
- Handmade - изобретателност, любов и желание в едно :)
:)



http://zzlatoena.blogspot.com/
read more
0 коментара

Natural Mystic

             Казват, че животът е „пълен” с красота, която е навсякъде около нас и единственото, което трябва да направим е просто да се огледаме за нея. Да се опитаме да забележим най-малките неща, най-истинните и най-естествените.
 Е.. ние се огледахме и открихме тази красота във Велислава Димова, която ни „завладя” по един необясним „Natural Mystic” начин. Предлагаме ви да останем в тази мистична красота, заедно с Вили, с историята й за handmade-а и най-вече - http://www.wix.com/naturalmysticue/naturalmystic#!gallery.

1.      От колко време се занимавате с handmade и как започнахте?

От малка все си майсторя нещо. Започнах с дизайн на дрехи да изразявам идеите си, като само ги рисувах/скицирах, а след това започнах и да шия. Като открих кутията с мъниста на майка ми започнах и с тях да "работя". И така в зависимост от материала и конкретния обект ми идват идеи, които в даден момент осъществявам...

2.      Продължавате ли да се занимавате?

Определено продължавам:), а скоро се получи и масово- обиците, които изработвам в множество модели и представих на широката публика. Естествено и други неща, предимно аксесоари или декорации.

3.      Ако да, имате ли забележки към себе си и към нещата, които правите?

Старая се да се получават все по-добри и качествени като изработка, особено ако са за друг.

4.      Колко време ви отнема на ден/ седмица/месец изработването на някое от тези
"нещица"?

Някои неща ги изработвам и за 30 минути, но за други трябва повече време. Зависи колко е сложно, какъв е материала, а и колко е голямо. Формирането и развитието на идеята могат да отнемат повече време от самото изработване, както и самите проби, защото не всичко се получава от първия път. А в процеса на изработката идват и други идеи. Наскоро си мислех, че когато действаш по дадено нещо, то се развива и случва. Най-добре е да се пробва/опита да се направи нещо, за да се разбере дали е сполучливо, а не само да се случва в главата.

5.      Какво е вашето мнение за "Самолет без билет" и пловдивския "Handmade Day"?

Хубаво е, че има такива мероприятия, на които да се представят различни автори с техните идеи и начини на пресъздаване. Въпреки, че Handmade day нямат такава организация, както "В самолет без билет", но това най-вероятно е защото се случва 2-3 пъти в годината, и който успее, успее. Все пак се дава шанс на всеки, който има желание.

6.      Вие участвали ли сте?

Засега съм участвала само в "В самолет без билет", но съм с намерение да участвам и в "Handmade day".

7.      Назовете с една дума какво е handmade-a за вас - какво ви дава, как ви променя и дори как ви "спасява".

Авторство. Свежест. Емоция.





read more
0 коментара

Тя

Биляна Дукова е един изключителен автор, представител на handmade-a и човек, за когото думите са далеч от "просто излишни". Тя ще ни облече в пролет и нежно ще ни поведе към една вълшебна и красива реалност. Единственото, което трябва да направим, е да позволим това да се случи... първата стъпка е тази: http://binabanbina.blogspot.com/






read more
0 коментара

Necho Art

Ще ви срещнем с Недялко Иванов и нарочно няма да го представяме с „една или две думи”, а с цели седем въпроса. Какво за него е handmade-а и дали все още продължава да се занимава, ще разберем от следното интервю.
А ако на вас ви харесат неговите отговори или пък „творения”, посетете http://www.nechoart.com/Shop/index.htm и  „пазарувайте” смело.

1.      От колко време се занимавате с handmade и как започнахте?
        В моя случай е по-скоро hand painted, защото реално рисувам с акрил върху дърво. Иначе всичко започна преди около година с обеците, които нарисувах за рождения ден на моята приятелка. Нямах намерение да правя повече, но в един момент започнаха да я спират по улицата непознати и да я питат откъде си ги е купила. И така, малко на шега, реших да се пробвам.
 
2.      Продължавате ли да се занимавате?
       Да, но за жалост не ми остава достатъчно време от учене и работа.

3.      Ако да, имате ли забележки към себе си и към нещата, които правите?
       Ами би било хубаво да рисувам по-често и по-различни неща.

4.      Колко време ви отнема на ден/ седмица/месец изработването на някое от тези
"нещица"?
       Приблизително към 3-4 часа за чифт. Зависи дали работата върви или просто не е ден за рисуване.

5.      Какво е вашето мнение за "Самолет без билет" и пловдивския "Handmade Day"?
       Чудесни инициативи. Подкрепям с всички налични палци. Дават възможност да се срещнеш в лице с хора, които харесват ръчно направените неща. Също така е хубаво да се запознаеш с други интересни автори и с нещата, които правят.

6.      Вие участвали ли сте?
       Да. Миналата година участвах в Handmade day в Пловдив. Всичко беше тотална импровизация, защото нямах много направени обеци, а и не бях мислил как да ги изложа. Просто се качихме на влака. И там от един кашон, който си намерих и от шала на приятелката ми спретнах едно скромно "щандче". Беше ми интересно да се запозная с Еличката, понеже прави забележителни неща и е много усмихнат човек. Иначе този януари участвах в Самолет без билет в София. Този път отделих доста време за подготовка и се получи хубаво накрая. Изкарахме си много хубаво там, запознах се с готини хора, с две думи много яко.

7.       Назовете с една дума какво е handmade-a за вас - какво ви дава, как ви променя и дори как ви "спасява".  
Самото рисуване е невероятен процес за мен, а и знаейки, че ще доставя удоволствие на някой непознат с нещата, които правя, ме мотивира да продължавам да рисувам.



 

read more
0 коментара

В самолет без билет

Разбира се, няма как нашият Spirit of handmade да не се спре на две изключителни места по пътя към представянето и опознаването на всички онези млади инициатори, любители и автори в областта на приложните изкуства. Едното място е Handmade Day в Пловдив, а другото „В самолет без билет”, чиято цел е да се популяризират артистичните практики, като се организира  среща с различни автори в неформални пространства  с привкус на парти. Събитията се организират от Craftwoman и Заек Баек Toys.
Ако искаш и ти да се качиш на „самолета без билет”, не се колебай, а се свържи с организаторите на събитието - info.bezbilet (at) gmail.com.
Ние ще се радваме да те видим там, да те опознаем или пък да купим нещо направено от теб.
Успех!

http://bezbilet.blogspot.com/
http://bghandmade.com/notices/1534/
http://craftwomen.blogspot.com/2009/06/handmade-day-plovdiv.html

read more